Inspirativne žene na trail stazama – prva u nizu Sanja Kavaz

Kada sam, pre otprilike četiri godine čula za ultramaratonku iz regiona, koja je u četrdesetim, majka, uspešna poslovna žena, organizator ozbiljnog ultra trail na Jahorini i ono po čemu sam je najviše zapamtila, trčala je 80km u humanitarne svrhe, bila sam zaista inspirisana.

U tom trenutku ja sam bojažljivo brojala svoje kilometre i divila se hrabrosti, snazi i posvećenosti, koje su mi utrle put i pravac kojim bi trebalo da krenem, ukoliko sam i sama želela da postignem takav napredak.

Čitala sam njene tekstove na blogu „Trčim jer štrčim“, pratila duhovite opaske na temu trkača i čekala trenutak kada ćemo se upoznati.

Iskreno, u toj prvoj godini mojih treninga i trka u planini, ona je bila moj uzor.

Sanja Kavaz

Sa zadovoljstvom vam predstavljam Sanju Kavaz, u pravo vreme, pred peto izdanje Jahorina ultra trail trke, jedne od omiljenih trka trkača sa naših prostora, ali i šire.

Trka se održava poslednjeg vikenda jula, a trkači će imati priliku da budu osvojeni lepotom vrhova Jahorine, Ravne, Romanije i Trebevića. Distance su 101km, 69km, 38km i 17km.

I ja ću ove godine startovati na JUT-u na moje veliko zadovoljstvo.

Sanja, koliko ti trčanje i disciplina u treninzima pomaže da se održiš na svim životnim poljima uspešno?

Za sve to je potreban balans i stalno žongliranje prioriteta. S trčanjem je u moj život došla disciplina koju nisam imala ranije.

 Kako bih stigla da ispoštujem svoje  treninge, moram odlično raspolagati sa vremenom i planirati obaveze unaprijed.

Kako bih uspješno završila trku, moram ispoštovati pripreme i postepeno dizati formu.

Takođe, i svaki uspon na planinski vrh me učio disciplini i strpljivosti. Nema prečica, do cilja se ide malim koracima.

Da li je organizacija JUT-a, sada 5. po redu, sa godinama iskustva lakša?

Iz godine u godinu organizacija je sve zahtjevnija, odnosno, mi želimo neke stvari bolje pripremiti, a neke inovirati.

To je cjelogodišnji ciklus unutar kog stalno evaluiraš i popravljaš određene segmente i tome nema kraja.

Ove godine smo se fokusirali na kvalitetan startni paket, vrijedan nagradni fond i dovođenje par elitnih trkača jer smo na taj način željeli obilježiti mali jubilej.

Imajući u vidu važnost opreme na planinskim trkama, da li postoji obavezna oprema za učešće na JUT-u?

Da, postoji propisana oprema i ove godine ćemo se kontrolom iste baviti dosta ozbiljnije.

Planinska oprema je jako važna. Trke se odvijaju u planinskim uslovima gdje uprkos tome što su usred ljeta, temperature znaju biti jako niske, pa je neko ko se sporo kreće i iznemogao je, pod većim rizikom ako nema kod sebe jaknu ili astrofoliju.

Tražimo uobičajene stvari da imaju: aktivan telefon, jaknu, astro foliju, prvu pomoć, adekvatne cipšele… i kontrolu opreme vršimo prilikom preuzimanja startnog paket.

Obaveznu opremu trkači nose zbog sebe, i svoje bezbednosti na stazi, a ne zbog nas.

Zanimljivo je pomenuti da smo jednom prilikom pozivali 20-ak trkača, preostalih na stazi, kako bi ih obavjestili o uznemirenim bikovima na koje će naići. Znaš koliko nam se njih javilo na poziv? Niko!

Kakvo je tvoje iskustvo sa kompresionom opremom, koja nije obavezni deo opreme ali pomaže pri naporima na trci i treninzima?

Komplet kompresione opreme sam kupila za svoju prvu 100 majlericu. Razmišljala sam da je to velika avantura i nisam željela iznenađenja, pa sam sve radila kako bih sebi olakšala, a kompresije pomažu mikrocirkulaciju, smanjuju mogućnost grčeva.

Stalno obnavljam svoju kompresivnu opremu jer sam uvidela njen značaj, iako sam jedan period naginjala više minimalizmu i slobodi pokreta koju imam u kratkom šorcu i topiću.

Već neko vrijem ne trčim ultra distance, ali kada se vratim ponovo stotkama, trčaću svakako u kompresivnim čarapama ili steznicima za listove.

Šta je ono što te drži na planinskim stazama, šta je bila insiracija na početku a šta sada posle toliko godina?

Mislim da taj spoj aktivnosti i boravka u prirodi, savremenog čovjeka vraća u balans, pa su moji odlasci na planinu potreba za skladom koji nemam u gradskom okruženju.

Dovoljno mi je da mi oči upiju ono proljetno zelenilo da se osjećam bolje,Ili da se ublatnjavim na proljetnim stazama a nauživam na snježnim zimskim.

Život na koji smo mi pristali boraveći po 8 časova dnevno u bezličnim kancelarijama, gradskoj vrevi, pod stalnim stresom je više robija nego život, pa ako ne napravimo neku kontra akciju kojom ćemo sebe rehabilitovati, osloboditi i osvijestiti neke stvari, onda smo sami sebi tamničari jer držimo ključ al ne znamo ili ne želimo izaći iza rešetaka.

Jahorina Ultra Trail

Još nije kasno da se vidimo na startu JUT-a. Budite inspirisani dobrom energijom, izazovnim ciljevima, trenirajte pametno, hranite se i hidrirajte dobro, pomozite svom telu uz kvalitetnu opremu.

Vidimo se na stazi!

Tekst napisala Irena Pavlović, objavljeno 29 јун, 2019
cep-logo-white
cropped-MAJna

Medisport doo Beograd je preduzeće osnovano 2009. godine, sa željom da na naše tržište donesemo pun program za fizikalnu terapiju prvenstveno sportista, kako bi obezbedili jednostavno i kontinuirano opremanje sportskih klubova i zdravstvenih ustanova najboljim brendovima iz oblasti fizikalne medicine.

Kontakt

Generalni distrubuter za CEP
Medisport d.o.o.
VELEPRODAJA
Hasanaginice 3
11000 Beograd

+381 11 3593 788
info@medisport.rs

Radno vreme:8:00 - 16:00
Subota: Neradno

Copyright 2019 CEPSPORT Srbija ©  Sva prava zadrzana