Najvažnija oprema za planinsko trčanje – za bezbedno trail trčanje

Danas vam pišem na uvek aktuelnu temu opreme za planinsko trčanje.

Po mom ličnom iskustvu, trčanje u planini zahteva veću odgovornost, obazrivost, spremnost i bolju opremljenost u odnosu na gradske trke.

Pored izazova koje nose vremenske prilike ili neprilike, naravan teren, surova i divlja priroda, budno praćenje markacija troše našu energiju više, nego što je to slučaj na svim gradskim trkama.

Koristim svaku priliku da istaknem važnost opreme na planinskoj trci i uopšte na planini.

Zašto je važna oprema prilagođena za planinsko trčanje?

Moj sagovornik na temu opreme za planinsko trčanje, sa kojim sam razmenila iskustva, je Marko Nikolić organizator Skyrunning trka, vrsni planinar i čovek od koga puno možemo da naučimo o bezbednom boravku u planini, bilo da se bavimo planinskim trčanjem ili samo planinarimo.

Nedavno održana trka na Staroj planini , čiji je Marko organizator, je i pored velikih izazova i nepredviđenih okolnosti koje su se dešavale u poslednji čas, protekla u najboljem redu. Profesionalnost i odgovornost celog organizacionog tima, tima volontera i ljudi koji su pomogli organizaciju, bila je na visokom nivou.

U kojim situacijama je važno imati od opreme na trail trci: pištaljku, astrofoliju, napunjen mobilni telefon, plastičnu čašu?

Većina svetskih trail i ultra trail trka, ima zahtevnu listu obavezne opreme i tu nema rasprave.

Sva obavezna oprema retko kad zatreba, ali kad dodje do toga da je morate uoptrebiti, može vam spasiti život. To je isto kao i kaciga na biciklu!

Uvek morate voditi računa o bezbednosti, a reper je najgora situacija koja može da se desi i tu se vidi ozbiljnost kako samih trkača tako i organizatora trke.

Kada je ovde izlistamo i damo pojašnjenje, shvatićete zašto je pojedina oprema na spisku obavezne oprema za planinsko trčanje.

Pištaljka – za lakše pronalaženje

Ukoliko se izgubite, veća je šansa da vas pronađu ako imate pištaljku.

Mobilni telefon – Napunjen i aktivan

Nužnost u slučaju iznenadne opasnosti na stazi, povrede tokom trke, kako bi organizatori mogli da vas kontaktiraju i upozore ili vi njih.

Voda – Značaj pravilne hidratacije tokom trke

Iskustvo je pokazalo da npr. soft flask i ostale “tube” za vodu lako puknu u toku trke (to se sad desilo Spajiću u prvih 7 km trke na Staroj planini).

Dobro da imate  svoju praktičnu sklopivu čašu, koju nosite sa sobom, kako bi vam volonteri na okrepama sipali vodu. Uzor na svetske trai trke koji je prisutan sada i na domaćim trkama i trkama u okruženju.

Time  se donekle rešava i problem odlaganja plastike i očuvanja životne okoline.

Astro folija – dva lica astro folije

Pre dve godine smo nailazili na Midžoru na ljude uvijene u astrofoliju kako se ne pomeraju koliko su iznureni i podhladjeni.

Astro folija se koristi tako što okrenete srebrnu stranu ka sebi, kada želite da vam bude toplije. Ukoliko okrenete zlatnu stranu ka sebi, folija će vas štititi od sunca i toplote.

Zapamtite, ovo je jako važno, srebrna strana uz telo ukoliko vam je hladno!

Jedino planina postavlja pravila i može praviti nagle promene.

Koliko je važno da nabave pravi tip dodatne opreme?

Jako važno! Početnici u planinskom trčanju moraju biti posebno svesni da im pored obavezne opreme treba i specifična oprema za planinsko trčanje, da moraju slušati instrukcije organizatora i savete iskusnih kolega kako bi bili bezbedni na stazi.

Evo par smernica i saveta kada je „specifična“ oprema za planinsko trčanje u pitanju:

Patike za planinsko trčanje – patike za trail trke

Patike za planinsko trčanje imaju đon koji je prilagođen za trčanje po neuređenim, tehničkim terenima (zemlja, blato, kamenje, stene, vlažan i klizav teren…). Takođe imaju i dodatnu zaštitu od kvašenja – nepromočive su.

Ne zaboravite da vas na trci čekaju različiti uslovi i da patika prevashodno treba da vam pruži sigurnost prilikom kretanja po neuređenim, planinskim stazama.

Obratite pažnju pri kupovini! Sada većina proizvođača stavlja jasnu napomenu za koje je namene patika.

Kompresione čarape za trčanje dobar saveznik na stazi i nakon trke

Kao što i sama znaš, kvalitetne kompresione čarape za trčanje dobro stabilizuju stopalo i članak.  Kompresija pomaže u toku višesatnih napora, smanjuje umor i povećava performance.  Nakon trke kompresija podpomaže brži oporavak i obnavljanje mišića.

Na našem tržištu sada ima da se kupe kvalitetne kompresione čarape među kojim su i CEP kompresivna čarape za trčanje, dok su nekada ove čarape i steznici za listove, kupovani po inostranstvu.

Kompresija omogućava eliminisanje toksina i bolji protok kiseonika do mišića. Smanjuje upalu mišiča i podstiče brži oporavak nakon trke.

Aktivne majce, šorc i gaćice Obavezno sintetika!

Kod izbora majce, šorca i gaćica za trčanje, ne koristite pamuk, nikad se neće osušiti na vama!

Usled znojenja i kvašenja oprema postaje teška, a može doći i do podhlađivanja. Sintetika (polipropilen, elastin), merino vuna, sve što brzo izbacuje znoj i vlagu pun je pogodak.

Jakna – izaberi vodootpornu jaknu koja diše

Nije dovoljno samo da jakna bude otporna na vodu i vetar. Jako je bitno da je lagana ali i dobro „diše” i izbacuje vlagu koju telo generiše.

Štapovi za treking – značajna pomoć na stazi

Korišćenjem laganih i stabilnih štapova rasterećujemo aktivni deo tela za kretanje za oko 30 %. To se najviše primećuje na uzbrdicama.

Tehnika korišćenja kako na uzbrdicama tako i na nizbrdicama je ključna i prvo ih isprobajte na treningu.

Kada ste na ravnom i ne koristite ih, možete ih sklopiti. Vodite računa o trkačima iza vas da ih ne biste povredili.

Mali ranac za trčanje, krema za sunce sa zaštitnim faktorom, kačket ili buff marama, kao i naočare za sunce…

Kod izbora ove dodatne opreme sada imate širok izbor od strane različitih proizvođača na domaćem tržištu, sa širokim rasponom cena. Sve ovo vam pruža dodatni „komfor“ na stazi.

Dobra i kvalitetna oprema za planinsko trčanje nije luksuz

Dobra Ii kvalitetna oprema kod planinskog trčanja nije luksuz već nešto za šta bi trebalo izdvojiti novac. Ona nam omogućava da trčimo bezbedno, da poboljšamo naše performanse i sačuvamo telo od povrede koliko god je u našoj moći.

Ostale  okolnosti prepuštamo prirodi! Priroda i planina nam uvek priredi neko iznenađenje iIi mogućnost da savladavanjem izazova i prevaziđemo sebe. Čini mi se da je to i smisao našeg bavljenja planinskim trčanjem.  

Vidimo se na nekoj novoj trail stazi!

Ako vam se dopao članak podelite ga sa drugima
Tekst napisala Irena Pavlović, objavljeno 17 јун, 2019
cep-logo-white
cropped-MAJna

Medisport doo Beograd je preduzeće osnovano 2009. godine, sa željom da na naše tržište donesemo pun program za fizikalnu terapiju prvenstveno sportista, kako bi obezbedili jednostavno i kontinuirano opremanje sportskih klubova i zdravstvenih ustanova najboljim brendovima iz oblasti fizikalne medicine.

Kontakt

Generalni distrubuter za CEP
Medisport d.o.o.
VELEPRODAJA
Hasanaginice 3
11000 Beograd

+381 11 3593 788
info@medisport.rs

Radno vreme:8:00 - 16:00
Subota: Neradno

Copyright 2019 CEPSPORT Srbija ©  Sva prava zadrzana