Staze za trčanje u Beogradu koje inspirišu na ubrzan korak

Pored volje i snage da izdržimo naše treninge trčanja, mesto na kome praktikujemo našu aktivnost, samo okruženje staze za trčanje, mnogo može doprineti motivaciji i uspehu na trci.

U Beogradu postoji puno staza za trčanje. Različite podloge i odabir odgovarajuće staze može biti jako važan za dobru pripremu za trku.

Ako ste gradski trkač koji se sprema za duge distance na asfaltu, to je podloga na kojoj bi većinu treninga trebalo i da praktikujete.

Ali ako ste planinski trkač koji sa zemljane podloge želi da istrči maraton ili ultramarton na asfaltu, bez obzira na vaše planinske ultramaratone, tranzicija na asfalt mora biti urađena na vreme i sa pravom pripremom.

O stazama možemo pisati sa tehničke i statističke strane (podloga, dužina, nagib) i inspirativne (u smislu prirode, svežeg vazduha, blizina reke).

Ja lično volim staze gde mogu imati izazov uzbrdica i nizbrdica, prirodnu podlogu i puno prirodnog hlada.

Staza na Košutnjaku

Pretpostavljate, na prvom mestu liste je staza na Košutnjaku, kroz šumu.

Osnovna staza je dužine 3,8km i ima oko 150 m uspona. Volim da je prođem više puta u toku treninga a stazu ponekad proširim na širi krug ka Pionirskom gradu.

Podloga je ugažena zemlja, u šumi vlada mir, tako da već par stotina metara od ulaska na stazu možete uživati u savršenoj tišini uz cvrkut ptica.

Kada je kiša i vlaga, možete očekivati puno blata ali to i upravo i priprema za planinske trke i specifične uslove koji tamo vladaju.

Na trim stazi, iznad šume, je tartan sa blagim usponom. Dužina staze je 1,2 km i često na njoj možete naići na gužvu, decu koja se igraju i kućne ljubimce. Voda je dostupna na jednoj česmi pored trim staze.

U svakom slučaju šumska staza i desetka za moj dragi Košutnjak.

Staza na Adi Ciganliji

Dobro poznata staza na Adi. Puno zelenila sa NBg strane ali i automobila koji tom delu staze imaju pristup.

 Pun krug je kao što znate 7,7km, širi koji prolazi pored golf terena i ide ka Pilonu je 10km.

Podloga asfalt. Retko kad idem pun krug, zbog blizine kafića i plaže sa Makiške strane, tako da ostajem na NBg strani sa pomenutim proširenjem ka Pilonu, dužina 6km.

Takođe, možete i skrenuti na zemljanu stazu koja je nešto više od 1km, nema gužve i u prijatnom je hladu. Voda je dostupna u vreme sezone na više česama.

Osmica od mene za Adu

Hajd park

Hajd park je pravi prirodni ambijent. Staza je iste dužine kao i trim staza na Košutnjaku ali je veći izazov u usponu. Podloga je ugažena zemlja sa piljevinom.

Pored staze su postavljene i fitnes sprave, tako da možete kombinovati i vežbe snage nakon treninga trčanja.

Dobra pozicija za trkače koji žive u centru i koji se muče sa zagađenjem i gustim saobraćajem ali i za stanovnike Dedinja i Senjaka. Inspirativna staza za solo trkače.

Javna česma nije postavljena, tako da osveženje ponesite sa sobom.

Od mene jaka sedmica.

Zvezdarska šuma

Zvezdarska šuma u kombinaciji sa tartan stazom na Olimpu može biti lepo rešenje za kombinovanje podloga i treninga za stanovnike tog dela grada.

Kombinacija asfalta, kaldrme i ugažene zemlje, gusti zeleni tuneli kroz koje protrčavate na nekim delovima staze, vrlo su lepi i inspirativni.

 Tartan na Olimpu je dobar u slučaju intervala i kraćih brzih treninga, 250m u krugu. Javna česma dostupna, kao i osvetnjenje u večernjim satima.

Nek bude jaka šestica za ovu kombinaciju.

Bajfortova šuma na Banjici

Bajfortova šuma na Banjici je malena, ušuškana staza dužine 2km. Više za lokalce, da uživaju u kraju, nego da se neko od trkača samo zbog nje uputi na put. Kombinacija asfalta i ugažene zemlje sa peskom i ponegde piljevinom.

Staza je u hladu, vrlo prijatna ali bez javne česme, tako da u vreme letnjih meseci ponesite tečnost sa sobom. Blagi uspon u smeru ka Trošarini će biti mali izazov na stazi.

Banjica

Na stazi postoji osvetljenje, ukoliko ste ljubitelj večernjih i noćnih termina za trčanje ali preporučujem ipak u društvu.

Dobra šestica za ovu stazu.

Staza na Savskom keju

 Staza na Savskom keju je staza na kojoj sam ja prvi put ozbiljnije potrčala. Meni vrlo draga, proteže se od bloka 70 do bloka 45, u dužini od 2,2km. Šetači uglavnom šetaju donjom stazom, pored reke, tako da je gornja slobodna.

 Asfaltirana je i teretana na otvorenom se nalazi na polovini staze. Nema saobraćaja, sem ako odlučite da produžite nasipom ka Ostružničkom mostu. Javnih česmi ima na nekoliko mesta. Mirno je i atmosfera je jako lepa. Porodični kraj ali bez euforija kao na Dunavskom keju.

Asfaltiranu stazu prati uska stazica po zemlji, sa strane, tako da možete tuda trčati ako ste solo. U toku dana ima hlada ali ne duž cele staze.

Sedmica za tehničku stranu a desetka za emotivnu vezu sa mojom prvom stazom.

Staza na Ušću

Na kraju bih pomenula trkačima dobro poznatu tartan stazu na Ušću, kojom već drugu godinu trčimo. Staza od kružnog dela kod Juge, ka rampi i dalje do Muzeja ima punih 5,5km, ravna je i na više mesta se preseca sitnim kamenčićima ili betonom.

 Javne česme su dostupne na više mesta, kao i teretane koje mogu poslužiti za trening istezanja nakon trčanja. Osvetljena je u večernjim satima. Trkačke grupe uglavnom možete videti na ovoj stazi, u toku radne nedelje. Kružni delovi kod Juge ili Muzeja su pogodni za intervale i manje korišćeni od ostalih delova staze.

Ušće

 Na stazi je često velika gužva zbog šetača, kućnih ljubimaca koji se nepredviđeno kreću i dece na trotinetima. Često usput dolazi do konflikta, tako da je ovo veliki minus za ovu stazu. Naravno, to je situacija za popodnevne časove ili vikend ali vi možete trenirati u ranim jutarnjim časovima i zaista uživati.

Jaka osmica za Ušće.

U svakom slučaju, puno je staza za trčanje u Beogradu. Svaki kraj ima po neku.

Ono šta vam može pomoći u ispunjavanju planiranih ciljeva, pored inspitativnog okruženja jeste running buddy, neka od škola trčanja ili ako ste solista nepokolebljiva volja i disciplina.

Ja vam želim da uživate u kretanju gde god da ste i da imate sa svake trkačke staze samo lepe uspomene na napredak i pomeranje svojih granica.

Tekst napisala Irena Pavlović, objavljeno 30 август, 2019
cep-logo-white
cropped-MAJna

Medisport doo Beograd je preduzeće osnovano 2009. godine, sa željom da na naše tržište donesemo pun program za fizikalnu terapiju prvenstveno sportista, kako bi obezbedili jednostavno i kontinuirano opremanje sportskih klubova i zdravstvenih ustanova najboljim brendovima iz oblasti fizikalne medicine.

Kontakt

Generalni distrubuter za CEP
Medisport d.o.o.
VELEPRODAJA
Hasanaginice 3
11000 Beograd

+381 11 3593 788
info@medisport.rs

Radno vreme:8:00 - 16:00
Subota: Neradno

Copyright 2019 CEPSPORT Srbija ©  Sva prava zadrzana