Test opterećenja – imate li potvrdu lekara?

Pred ozbiljnije i zahtevnije trke, maratone i ultramaratone, obaveza je svakog trkača da proveri svoje zdravstveno stanje i nivo kondicije koji je neophodan za tu vrstu fizičkog napora.

Često sam slušala negodovanja trkača da pojedine trke ne mogu ni prijaviti, ukoliko nemaju lekarsko uverenje da su spremni da odgovore na vrstu izazova koju trka zahteva.

Iz tog razloga test opterećenja, koji bi trebalo raditi u specijalizovanoj lekarskoj ordinaciji, jednom godišnje, smatram odgovornošću i obavezom svakog trkača.

Trčanje dugih distanci kao vid ekstremnog sporta

Trčanje dugih distanci je jedan vid ekstremnog sporta i u toku tih višesatnih, kontinuiranih napora, moramo biti sigurni da ne postoje neke skrivene fiziološke prepreke.

Parametri koji su glavni pokazatelji očekivanih performansi u sportovima izdržljivosti su:

  • Aerobni kapacitet
  • Maksimalni aerobni kapacitet – vrednost VO2 max
  • Anaerobni kapacitet
  • Brzina
  • Snaga

Test opterećenja može obuhvatiti sve ove parametre ili samo neke od njih.

Specijalistička ordinacija Vita Maxima, u kojoj smo Marko i ja, pred 32. Beogradski maraton, proverili naše zdravstveno stanje, je ujedno i ordinacija sa kojom ja sarađujem već nekoliko godina.

 Izuzetna profesionalnost, posvećenost i tačnost su odlike lekara koji u ovoj ordinaciji obavljaju preglede.

Doktorku Tamaru Stojmenović, koja je bivši profesionalni sportista, zamolila sam da nam objasni šta je tačno test opterećenja i koji su parametri koje tom prilikom pratimo.

„Maksimalni test fizičkim opterećenjem daje nam uvid u kompletno funkcionalno stanje organizma, kako sa zdravstvenog, tako i sa sportskog aspekta“.

„Sve vreme se prati rad srca i pluća u naporu, određuje se maksimalna srčana frekvencija i meri se maksimalni arterijski pritisak na kraju testa, sa ciljem procene nečije zdravstvene sposobnosti za učestvovanje u sportskim aktivnostima“-  ističe doktorka Stojimenović.

Dodatno, praćenjem direktne razmene gasova, dobija se uvid u vrednosti maksimalne potrošnje kiseonika, koja je mera nečije aerobne izdržljivosti.

Određuju se tzv. trenažni, odnosno ventilatorni pragovi („aerobni“ i „anaerobni“ prag)  na osnovu kojih se može dozirati fizička aktivnost tačno prema trenutnom kondicionom stanju pojedinca.

 Sve vreme se prati i metabolički odgovor organizma na napor (kada dolazi do povećanja koncentracije laktata u krvi i mišićima,) kada se sa aerobnog metabolizma prelazi na anaerobni.

 Kako organizam reaguje na povećanu koncentraciju laktata, objasnila je doktorka Stojimenović.

Pojam mlečne kiseline i laktata

Mlečna kiselina je hemijsko jedinjenje koje ima ulogu u raznim biohemijskim procesima. Naše telo proizvodi mlečnu kiselinu uvek kada razgrađuje ugljene hidrate za potrebe energije.

Ovi procesi dešavaju se i tokom anaerobnih fizičkih aktivnosti , kada dolazi  do nagomilavanja vodonikovih jona i kiselih enzima,  što ima za posledicu  zakišeljavanje unutar ćelije,  a kasnije i do zakišeljavanja krvi  i samog mišića (porast laktata). Ovakav mišić brže se zamara.

O prednostima kompresivnih čarapa u otklanjanju laktata iz mišića listova pročitajte ovde.

Pri mirovanju stvaranje mlečne kiseline je svega oko 1mmol/l dok je pri maksimalnom opterećenju ova količina čak i do 15mmol/l.

Obuhvatnost sportskog pregleda

Sportski lekarski pregled,  pored samog testa opterećenja, u Vita Maxima ordinaciji, obuhvata:

Fizikalni nalaz

Mere se osnovni parametri poput visine, težine, stanja kičme, pritisak, stajanje na ogledalu za procenu gaza stopala.

Fleksibilnost

Procena sposobnosti lakog izvođenja pokreta sa velikom amplitudom. Fleksibilnost zavisi od pokretljivosti u zglobovima, elastičnosti mišića, tetiva i svih stabilizatora zgloba.

Procena fleksibilnosti se vrši tako što sednete na pod, sa ispruženim nogama i ispružite ruke ispred sebe, maksimalno, bez cimanja.

Snaga u rukama

Meri se pojedinačno, na levoj i desnoj ruci, pritiskom šake na dinamometar. Iako snaga ruku nije primarna, nizak rezultat ovog testa možda će vas navesti da u narednom periodu posvetite malo više pažnje razvijanju snage gornjih ekstremiteta.

EKG

EKG će snimiti elektrokardiografski zapis, način na koji vaše srce radi u mirovanju. Taj parametar je važan u poređenju sa radom srca i pulsom u trenutku maksimalnog opterećenja, kao i vraćanju pulsa u normalu, ubrzo nakon postignutog maksimalnog napora.

Antropometrija

Indeks telesne mase (engl. Body Mass Index, BMI) je metoda računanja uhranjenosti.

Za to se koriste posebne vage i BMI se izračunava vrlo jednostavno, a temelji se na odnosu telesne težine i visine osobe, kao i procenta telesne masnoće. Dobićete rezultat ukupnog sadržaja masti u organizmu, kao i segmentnog sadržaja masti.

Test opterećenja

Test obično traje 10 do 12 minuta i brzina se uvećava za 1km na svaka 2 minuta. Test se završava kada sportista nije u stanju da nastavi pod određenim naporom ili kada je dostignuta vrednost VO2 max. 

Rezultati testa opterećenja

Marko i ja smo na testu pokazali sledeće performanse.

Marko kao muškarac od 31 godinu i rezultatom testa 48.5 ml/kg/min  ubraja se u grupu dobrih rezultata.

Ja sam sa prošlogodišnjim rezultatom od 47 ml/kg/min, ove godine u padu na 42 ml/kg/min, ali, u odnosu na moju starosnu grupu od 43 godine, taj rezultat se svrstava u odlične.

Da li je moguće unapređenje dobijenih rezultata na testu?

Test opterećenja tj.  rezultate testa opterećenja, možemo unaprediti, u odnosu na individualne faktore i unapređenje trenažnog procesa.

Kao što sam na početku teksta napomenula, smatram da je briga o zdravlju svakog sportiste njegova lična obaveza i odgovornost.

 Sportski lekarski pregled je dobar način da proverimo gde smo na skali, u odnosu na optimalne vrednosti za pol i uzrast, kao i za sportsku disciplinu i kako možemo unaprediti rezultate u narednom periodu.

Vidimo se na stazi!

 

Tekst napisala Irena Pavlović, objavljeno 20 април, 2019
cep-logo-white
cropped-MAJna

Medisport doo Beograd je preduzeće osnovano 2009. godine, sa željom da na naše tržište donesemo pun program za fizikalnu terapiju prvenstveno sportista, kako bi obezbedili jednostavno i kontinuirano opremanje sportskih klubova i zdravstvenih ustanova najboljim brendovima iz oblasti fizikalne medicine.

Kontakt

Generalni distrubuter za CEP
Medisport d.o.o.
VELEPRODAJA
Hasanaginice 3
11000 Beograd

+381 11 3593 788
info@medisport.rs

Radno vreme:8:00 - 16:00
Subota: Neradno

Copyright 2019 CEPSPORT Srbija ©  Sva prava zadrzana