Ultramaraton, čemu nas je naučio – iz mog ugla i ugla iskusnih trkača

Da bi trčali ultramaraton trebalo bi da budete tip osobe koja može da podnese osećaj nelagodnosti jedan duži vremenski period. To nije mazohistička, besmislena nelagoda i mučenje sebe. To je iskustvo kroz koje učiš, o sebi ponajviše.


Možemo to uporediti sa inspiracijom. Ne dolazi kada je sve u životu potaman. Dolazi kada se osećamo usamljeno, kada se sa nečim borimo, kada je potrebno da razgonimo sumnje i osnažimo sebe.Tako i snaga u toku višesatnih napora u planini dolazi kada misliš da ne možeš više.

Ljudi uglavnom izbegavaju da osećaju nelagodnost. Pogotovo se ne dešava da sebe svojevoljno stavljaju u takve situacije. Zona komfora, o kojoj smo puno puta razgovarali, tzv. sigurnost i predvidljivost životnog puta, je ono gde se osećaju dobro.

Međutim, sigurnost koju očekujemo kao zaštitu od neprijatnih životnih situacija od kojih bežimo, ne postoji.

Sunčan dan se na 2500 mnv pretvara se u olujni vetar sa gradom, vrh koji deluje nedostižno kada iz doline pogledaš ka njemu, linija starta sa mišlju da pred sobom imaš desetine kilometara i prvi korak deluje težak. To su sve situacije u koje stavljaš sebe da bi proverio kako se snalaziš i koliko si spreman da izdržiš.

 Koliko si spreman da podneseš sebe kroz samovanje u prirodi.

Život je konstantna promena

Tako je i u svakodnevnom životu, koliko se oslanjaš na druge, a koliko koristiš sopstvene snage u trenucima kada ništa ne ide po planu. Da li odustaješ ili nastavljaš?

Da li možeš da izdržiš glad, mokre noge, neispavanost i bol, a da ne ispoljavaš bes zbog toga? Da li iz toga izvlačiš pouku i osećaš se bliži sebi?


Svemu tome me je trčanje dugih distanci u prirodi naučilo. Dopustila sam da me priroda uči i kroji, a priroda je najbolji učitelj i krojač i nadam se da nikada neću prestati da učim.

Pored mog doživljaja dugih kilometara, pitala sam za mišljenje i neke od sjajnih sportista, finišere ozbiljnih ultramaratona u zemlji i svetu. Zanimljivo mi je da sagledavam različite načine razmišljanja i osećaja, vezano za jednu ovako specifičnu temu.

Evo šta su mi oni napisali…

Naučiš da kontolišeš bol

Pređen je veliki put. Nije isto razmišljanje bilo na početku i sada. Samo trke koje sam prošao stoje kao temelj svega i mogle su kod mene formirati mišljenje o svemu tome. Ti si sad na nekih 30% mog iskustva.

Ja ovo vidim kao ljubavne veze. Prva ljubav boli. Da treba u vatru da skočiš, nije problem. Kako vreme odmiče ulaziš nekako pametnije u sve to i ne pristaješ na sve. Tako i trke, prve bole i psihički i fizički.

Kasnije naučiš da kontolišeš bol. Dovoljno si iskusan da znaš da će da boli, prepoznaješ znakove te boli, ne trebaju ti tablete jer znaš koliki intenzitet može biti. Svaku trku sam završio jer je to bila moja želja, a ne da bi neko to znao. Svi mi volimo pažnju i ja volim da budem pohvaljen, ali ne mora svako to da zna.

Posle prvih 100 milja sam se posvađao sa svima koji nisu shvatali koliko je to teško. Bio sam mesec dana mrtav, psihički i fizički. To je bilo uplitanje trčanja u život, loše uplitanje i nije mi jasno da li sam naučio da budem strpljiv zbog trka ili godina.

Važno mi je vremensko poimanje bola, svaki bol ima intenzitet i vremensko trajanje. I na kraju dođeš do zaključka kakav si čovek, takav ćeš biti i na trci.

Shatam da sam jak po tome što mi plasman više ništa ne znači i pre bih pomogao nekom ko je u problemu na stazi, pa makar me posle i obišao nego da jurcam za vremenima.

Ultramaraton je životni stil

Nemam neki poseban i autentičan odgovor. Mogu samo da kažem da te ultra nauči da stvari u glavi izgledaju strašnije nego u praksi i da uvek imaš snage više nego što ti se čini.

Duge distance te nauče da sreća nije neka misteriozna stvar već hormonalni koktel koji sami sebi mućkamo birajući životni stil. A moj je ultramaraton.

Ne odustati kad se osećamo loše

Ultramaratoni su kao i život. Usponi, padovi, muka, ushit… sve u jednom događaju. Što su duži, a to znači jedna ili više noći bez spavanja, to je navedeno istinitije.

Ultramaratoni su me naučili strpljivosti i razbijanju velikog, naizgled nedostižnog cilja na više manjih. Jedino tako mogu sačuvati glavu, a da ne poludim.

Naučio sam da kad se osjećam grozno, kad ne mogu više i ne vidim nikakav smisao ni perspektivu, uvijek dolazi bolji period, kad se osjećam dobro i kad mi sve ide.

 Nevjerojatno je kolika količina energije postoji u svakome od nas. Bitno je samo ne odustajati i ne gubiti nadu, naročito kad se osjećamo loše.

 Ultramaratoni i trebaju biti teški, da nije tako, ne bi bili vrijedni divljenja.

Ultre su me naučile da ako želim doći do kraja, da se moram brinuti o svom tijelu, unositi dovoljno hrane i tekućine i odmarati se po potrebi, a naročito da držim svoj tempo i ne obazirem se na druge.

Prekrasno je dijeliti iskustvo s drugim trkačima, ali svatko od nas ima vlastiti doživljaj i na kraju, sam je sa sobom.

Kompresivna oprema za bolje performanse i brži oporavak

A oprema? Oprema u savladajanju kilometraže i napora pomaže. Znači i ranac za vodu, dobre cipele, ali i kopresivna čarape ili steznici na nogama.

Nije bez razloga da većina ultramaratonaca upravo reši da investira u kompresivne čarape za trčanje, ako ne pre onda kada krene sa dužom kilometražom. Spisak preporučene opreme za trail možete pročitati u tekstu „Najvažnija oprema za planinsko tračanje“ 

Ovu sezonu sam na svim trkama nosila kopresivne CEP steznike za listove, a prešla sam u njima i svoju prvu stotku. Oni pojačavaju motivaciju kroz poboljšano snabdevanje mišića kiseonikom, čime su performanse bolje. Ali je po meni najveća prednost istih, što sam osetila nakon svake ovogodišnje trke, što skraćuju oporavak kroz podsticanje bržeg izacivanja metaboličkih laktata. Za više o prednostima kompresivnih čarapa za trčanje, pogledajte video prezentaciju.

Vidimo se na stazi. Zagrljaj!

Tekst napisala Irena Pavlović, objavljeno 28 септембар, 2019
cep-logo-white
cropped-MAJna

Medisport doo Beograd je preduzeće osnovano 2009. godine, sa željom da na naše tržište donesemo pun program za fizikalnu terapiju prvenstveno sportista, kako bi obezbedili jednostavno i kontinuirano opremanje sportskih klubova i zdravstvenih ustanova najboljim brendovima iz oblasti fizikalne medicine.

Kontakt

Generalni distrubuter za CEP
Medisport d.o.o.
VELEPRODAJA
Hasanaginice 3
11000 Beograd

+381 11 3593 788
info@medisport.rs

Radno vreme:8:00 - 16:00
Subota: Neradno

Copyright 2019 CEPSPORT Srbija ©  Sva prava zadrzana