Uz kompresione čarape spremna za nove trkačke izazove

Kao trkačici koja je u kasnijim godinama ušla u svet sporta i trčanja, ali i za kratko vreme napravila veliki napredak u tom pogledu, tekstovi na temu opreme, planiranja treninga, ishrane i oporavka su bili dragoceni u periodu priprema za prve trke ali i kasnije.

Sada, nakon hiljade pređenih kilometara kroz redovne treninge, polumaratone, maratone i ultramaratone, sa zadovoljstvom delim sa svim trkačima ili onima koji bi to želeli da postanu,svoje iskustvo.

Prvi trkački izazovi

Samostalno, sa 37 godina, te 2013. godine krenula sam u pripremu svog prvog polumaratona.

Na internetu sam čitala sve što može biti značajno, jednoj ženi, mami, koja dugi vremenski period nije bila fizički aktivna i koja pokušava da napravi veliki iskorak ka ozbiljnom fizičkom naporu i izdržljivosti kroz kretanje.

Unutrašnji razlozi za jedan takav izazov će biti tema u nekim narednim tekstovima i to smatram veoma važnom i zanimljivom temom za otvaranje. Sada, za početak, fokusiram se na opremu koja telu, koje u ozbiljnijim godinama doživljava buđenje i promene, može pomoći i olakšati taj proces.

Oprema je važan deo kako sportiste tako i aktivnog rekreativca

Na početku sam imala tako veliku želju da trčim, da sam mislila da mogu trčati i bosa. U prvih mesec dana nisam imala ni adekvatne patike, koje inače smatram najvažnijim delom trkačke opreme, ali to sam ubrzo uvidela kao veliku grešku i nabavila sebi jedan pristojan par patika.

Noge i briga o stanju mišića nogu, stopala, zglobova, ligamenata je od presudnog značaja za dobar i zdrav temelj trkačkog života. Tokom trčanja, ali i nakon treninga i trka, mišićima moramo pružiti pažnju i negu, radi što boljeg oporavka.

Kompresione čarape su, po mom mišljenju, pored patika, jako važan deo opreme. Pitate se zašto?

Tokom mog do sada najdužeg ultramaratona na Staroj planini 2018. godine, na kom sam prešla 82km uz 4000m uspona, na nogama imala kompresione steznike za listove, tzv. kalfove.

Prvi utisak tokom trke i intenzivnog desetosatnog napora je da nisam osećala težinu u nogama, naprotiv imala sam osećaj snage u mišićima listova. Upala mišića je izostala, u danima nakon trke, iako je to bila do tada najduža pređena distanca.

Prednosti kompresije

Kompresija povećava arterijski dotok krvi, što poboljšava dotok krvi u mišiće. Krv u većoj količini transportuje kiseonik do mišića a samim tim i doprinosi boljem učinku u toku trčanja.

Pažljivo raspoređen raspored pritiska na nogu ubrzava vraćanje krvi i poboljšava uklanjanje metaboličkih supstanci, kao što su laktati iz mišića.

Na ovaj način nam kompresiona oprema omogućava da se što manje tečnosti zadržava u nogama i samim tim da imamo osećaj lakših nogu, manje bolova i brži oporavak posle treninga ili trke.

Bez obzira da li ste početnik ili dugogodišnji trkač, kada se jave bolovi u pokosnicama, osećaj umornih nogu, znači da vaši mišići trpe.

Tokom dužih treninga mikrotraume najbolje mogu da se saniraju ukoliko koristite kompresionu opremu, steznike za listove ili čarape, koji bolje fiksiraju mišić uz kost.

Konstantna kompresija daje više snage i stabilizaciju mišića, ubrzava cirkulaciju i smanjuje rizik od povreda.

Spremni za nove trkačke izazove

Moj naredni trkački izazov je 32. Beogradski maraton koji sinhrono trčim sa Markom (ovo je njegov prvi maraton) i mojim timom.

Podrška u ovom izazovu će nam biti CEP kompresivne  čarape. Ja sam se odlučila sa ultratanke kompresivne steznike za listove dok je Marko izabrao kompresivne čarapre za trčanje.

CEP kompresivna oprema je od skoro na srpskom tržištu. U pitanju je nemački brend ( made in Germany) kompanije Medi, brend kvalitetne kompresivne opreme koja je prisutna na svetskom tržištu više od 10 godina.

U narednim mesecima ćemo se družiti sa CEP kompresivnom opremom na treninzima, trkama, planinskim i gradskim i upoznaćemo vas sa njihovim proizvodima. Dok vas na CEP blogu očekuje puno trkačkih saveta. Krećemo! Budite uz nas.

Tekst napisala Irena Pavlović, objavljeno 22 март, 2019
cep-logo-white
cropped-MAJna

Medisport doo Beograd je preduzeće osnovano 2009. godine, sa željom da na naše tržište donesemo pun program za fizikalnu terapiju prvenstveno sportista, kako bi obezbedili jednostavno i kontinuirano opremanje sportskih klubova i zdravstvenih ustanova najboljim brendovima iz oblasti fizikalne medicine.

Kontakt

Generalni distrubuter za CEP
Medisport d.o.o.
VELEPRODAJA
Hasanaginice 3
11000 Beograd

+381 11 3593 788
info@medisport.rs

Radno vreme:8:00 - 16:00
Subota: Neradno

Copyright 2019 CEPSPORT Srbija ©  Sva prava zadrzana